5 tips voor een perfecte SEO structuur op jouw website!

SEO structuur op jouw website

Dit ga je lezen

De SEO structuur, een belangrijk maar vaak vergeten onderwerp. Een begrijpbare linkstructuur is essentieel om gevonden te worden door zoekmachines. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden?

Het belang van de SEO structuur

Allereerst: niet alleen voor zoekmachines is het belangrijk dat de structuur van een website klopt, maar ook voor bezoekers: bij een logische opbouw vindt jouw bezoeker eenvoudig de content die hij of zij nodig is, waarna de bezoeker langer door blijft graven (goed voor de dwell time op jouw website). Het draagt dus bij aan de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. 

Content organogram

Naast hoofdcategorieën is het verstandig om subcategorieën toe te voegen aan jouw website. Even een voorbeeld om het duidelijk te maken: stel je hebt een blog over hardlopen. Voeg hier dan bijvoorbeeld de categorie ‘outfit’ aan toe. Vervolgens zou je nog iets dieper kunnen gaan door hier bijvoorbeeld een categorie ‘hardloopschoenen’ onder te hangen. Dit geeft een beter overzicht van welke artikelen waar geplaatst zijn. Houd er echter wel rekening mee dat de organogram niet dieper is dan twee lagen: na deze twee lagen verliest je website namelijk SEO waarde.  Daarnaast is dit erg onoverzichtelijk: persoonlijk vind ik het super irritant als ik in het eerder voorbeeld eerst op ‘outfit’ moet klikken, vervolgens op ‘hardloopschoenen’ en daarna nog een keer op ‘Adidas schoenen’. 

SEO structuur op jouw website

Online kennisbank integreren

Veel blogs gooien het door elkaar heen, en ook ik was hier schuldig aan: een blog en een kennisbank combineren. Door een losse kennisbank toe te voegen aan jouw site, haal je eenvoudig veel traffic naar jouw site. Een kennisbank bevat veelal tijdloze achtergrondinformatie, en wordt van tijd tot tijd aangevuld met begrippen van de laatste trends. Het is vaak de wat ‘saaiere’ informatie die je wel wilt delen met nieuwe bezoekers, maar waar je trouwe en ervaren bezoekers niet mee lastig wilt vallen. Het advies is dan ook om deze kennisbank in bijvoorbeeld de footer van je website te plaatsen. Maak vooral niet een extra menuknop met daarin de kennisbank. Wanneer je dat doet ga je al snel naar de derde laag, wat je niet wilt.

Digitale bibliotheek voor een betere seo structuur

Bouw een SEO Spinnenweb

Naast de hoofdstructuur van je website is het belangrijk dat alle onderliggende pagina’s goed met elkaar verbonden zijn. Neem bijvoorbeeld een boek: elk hoofdstuk heeft zijn eigen inhoud, maar als dit niet in de juiste volgorde en niet gelinkt is, biedt het boek veel minder waarde. 

Een zoekmachine kijkt naast de losse pagina’s van een site ook naar de samenhang van alle pagina’s op jouw website. Hoe goed is de samenhang tussen jouw pagina’s? Om het voorbeeld van een boek weer te gebruiken: heeft het boek een inhoudsopgaaf? En zit er een index in het boek, zodat je moeilijke woorden terug kunt vinden? Het geheel staat namelijk altijd sterker dan alleen wat losse pagina’s die nauwelijks met elkaar verbonden zijn. 

Neem een voorbeeld aan Wikipedia. Zij hebben alle pagina’s goed met elkaar gelinkt (namen, plaatsen, gebeurtenissen en noem het maar op). Deze kun je allemaal aanklikken om op de volgende pagina te komen en nog meer informatie te behalen. Wikipedia heeft alles zelf zo goed gelinkt dat mensen er een sport van maken om van het ene random woord naar een compleet ander random woord te surfen. 

SEO structuur wikipedia

Interne links automatiseren

Een goede SEO structuur creëren kan lastig zijn. Vooral als je alles handmatig uit wilt voeren. Gelukkig zijn er plugins die je hierbij kunnen helpen. Een voorbeeld hiervan is het plugin die bepaalde woorden automatisch linkt naar een bepaalde pagina. 

Houd er hierbij echter wel rekening mee dat je niet wilt gaan link spammen. Link maximaal twee keer naar dezelfde pagina in een artikel.  Wanneer je vaker naar een en hetzelfde artikel linkt, kan dit vervelend overkomen voor de lezer. Daarnaast wil je geen pagina hebben die bomvol links zit, waardoor er geen gewone tekst meer over blijft. 

Houd er bij het installeren van een plugin ook rekening mee dat deze verouderd kan zijn. Een verouderde plugin kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Je doet er dus goed aan om een plugin te laten ontwikkelen of om te betalen voor een betere plugin. 

Een voorbeeld van een (op dit moment) actuele plugin is Internal Link Juicer. Met deze plugin kun je zelf instellen hoeveel, waar en welke links je wilt koppelen. Meer over deze plugin lees je via bovenstaande link. 

SEO structuur verbeteren met automatische links

Inhoudsopgaaf van je blogpost

Als laatste tip is er dan nog de inhoudsopgaaf van jouw blogpost.Deze inhoudsopgaaf zorgt voor overzicht en voegt automatisch anchorlinks toe waarmee je direct naar een tussenkop kunt springen. Deze zogenoemde ‘anchorlinks’ zijn een vorm van SEO structuur waarmee je voor zowel de bezoeker als voor de zoekmachine een duidelijk overzicht geeft van het artikel. Het zorgt dus automatisch voor meer SEO waarde. 

Zelf ben ik er een groot voorstander van om deze inhoudsopgaaf te automatiseren. Dit kan door deze standaard in jouw template te bouwen. Dit kan met de ‘Table of contents’ widget welke in Elementor Pro zit. Hier stel je bijvoorbeeld in dat alle H2 en H3 titels meegenomen worden in de inhoudsopgaaf. Zorg er bij het schrijven van een artikel vervolgens voor dat juiste koppen worden toegepast en vervolgens heb je er geen werk meer van. 

De SEO structuur geoptimaliseerd, wat nu?

Jouw website staat nu al een stuk beter, en is voor zowel een bezoeker als voor een zoekmachine veel beter te vinden. Wil je nog beter gevonden worden? Lees dan ook eens mijn artikel over SEO marketing of de vijf beste strategieën voor effectieve backlinks. Nog steeds niet uitgelezen? Neem dan gerust contact met mij op. Dan schrijf ik met alle plezier nog een uitgebreid SEO artikel voor je of help ik je persoonlijk!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer lezen?

Black hat SEO

Wat is black hat SEO?

Black hat SEO is het negatief beïnvloeden van het algoritme van een zoekmachine door een website.
Alt tag van jouw afbeelding

Wat is de alt tag?

De ALT tag, een van de belangrijkste onderdelen van afbeeldingen SEO. Met de ALT tag beschrijf je kort waar een afbeelding over gaat. Het is een alternatieve titel voor de afbeelding. 
Wat zijn accelerated mobile pages?

Wat zijn Accelerated Mobile Pages (AMP)?

AMP’s zijn super snelle lichte varianten van een webpagina. Deze pagina’s zijn bedoeld om sites snel te laden in een omgeving met minder snel internet.

Herman Kingma

Geniet van marketing

Hoi! Ik ben Herman en ik help bedrijven met marketing. 

Groetjes!

Mijn favorieten
Link building
De 5 beste strategieën voor effectieve backlinks!
Elementor update 3.2 text path widget
Elementor update 3.2.0: wat is er nieuw? (widgets + pagespeed)
Categorieën

Op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Zie ze direct in je inbox!